ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας- Ρέντη τη Δευτέρας 28/9, η Δημοτική Κίνηση “Ανταρσία στην Κοκκινιά” έθεσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα της υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που ξεριζώνονται από τις χώρες τους λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξής τους. Συγκεκριμένα προτείναμε να αναλάβει ο Δήμος σε συνεργασία με τα σωματεία και τους συλλόγους της πόλης πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και πρωτοβουλία σε συνεργασία με του Δήμους του Πειραιά, εξεύρεσης χώρου φιλοξενίας.
Η απάντηση που δόθηκε δημόσια από το Δήμαρχο κ. Ιωακειμίδη, ήταν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να συγκεντρώνει τρόφιμα και ότι η πόλη δεν έχει διαθέσιμους χώρους για τους πρόσφυγες.
Δύο μέρες αργότερα την Τετάρτη 30/9 ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος προχωρά σε μία πρώτη κίνηση εξπρές, συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων μόνο για μία μέρα, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου καθώς την επόμενη μέρα Παρασκευή 2/10, εκπρόσωποι από το Δήμο Νίκαιας- Ρέντη θα μοιράσουν τα προϊόντα στους πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας.
Χαιρετίζουμε αυτή την συμβολική πρωτοβουλία αν και καθυστερημένη. Όμως είναι πολύ λίγη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος να προσφέρει υλική υποστήριξη. Η αναγκαιότητα για ένα πακέτο μέτρων, που αντιμετωπίζει εδώ και τώρα τις ανάγκες όλων αυτών που χτυπιούνται από την κρίση, ντόπιων ή μεταναστών είναι πολύ μεγάλη.
Υπάρχουν πλήθος ακίνητα που βρίσκονται κλειστά και είναι ώρα να αξιοποιηθούν για να σταματήσει το δράμα στην πλατεία Βικτωρίας και σε όλα τα αντίστοιχα σημεία. Για ποιο λόγο να παραμένει κλειστό το περίφημο Σπίτι της Άρσης Βαρών, ένα τεράστιο κτίριο που άνοιξε μόλις για λίγους μήνες την περίοδο της Ολυμπιάδας τη στιγμή που οικογένειες με μικρά παιδιά κοιμούνται μέσα στο κρύο και τη βροχή; Για ποιο λόγο να μην παραχωρηθούν δεκάδες αναξιοποίητες εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο Λιμάνι του Πειραιά, που είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, που καταφθάνουν με τα πλοία από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες σημαίνει επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η δημοτική αρχή, αντί να προσαρμόζει τον προϋπολογισμό της στις επιταγές του μνημονίου, πρέπει να διεκδικεί χρηματοδότηση και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών. Η επίκληση στην ευαισθησία και τα γνήσια αντιρατσιστικά αντανακλαστικά που επιδεικνύει χιλιάδες κόσμος που στέκεται αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, δεν αρκεί. Χρειάζεται να διαμορφωθούν μόνιμες δομές στήριξης των κοινωνικά αδύναμων. Χρειάζεται να δοθούν άμεσα δαπάνες για να διαμορφωθούν κοινωνικές δομές σίτισης, στέγασης, ένδυσης και ταυτόχρονα να στηριχτούν τα ΚΑΠΗ, οι Παιδικοί σταθμοί, τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία με χρηματοδότηση και προσωπικό.
Το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μαζί με το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλει ότι η ανθρωπιστική κρίση με θύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη εξ αιτίας των πολιτικών της λιτότητας και της φτώχειας, μπορεί να πάρει τέλος. Να επιβάλουμε με τους αγώνες μας ότι θα δοθούν κοινωνικές παροχές για όλους τους φτωχούς και κατατρεγμένους, ντόπιους και πρόσφυγες.
Συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις και οι αλληλέγγυοι χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και χρειάζονται άσυλο και στέγη. Να διεκδικήσουμε το άνοιγμα των συνόρων και το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο -που παρά τις υποσχέσεις διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να σταματήσουν να θαλασσοπνίγονται μικρά παιδιά στο Αιγαίο. Να απομονώσουμε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής παλεύοντας για να μπουν για πάντα στη φυλακή.
Χρειάζεται ταυτόχρονα παλέψουμε για πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, απέναντι στην κατάντια ενός συστήματος που φέρνει φτώχεια, πόλεμο και πνιγμούς στα σύνορα. Τη στάση πληρωμών προς τους τραπεζίτες για το χρέος, την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ, την πάλη για μία κοινωνία που θα βάζει τις ζωές των μικρών Αϊλάν, πάνω από τις τράπεζες και τους δανειστές.
Καλούμε στη Διεθνή και Πανελλαδική Αντιφασιστική -Αντιρατσιστική Συνάντηση στις 10-11 Οκτώβρη στο γήπεδο Μπάσκετ στο Ρούφ στην Αθήνα, όπου μαζί με εκπροσώπους των κινημάτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από Βρετανία, Καταλονία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Τουρκία, των συνδικάτων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και των κινήσεων αλληλεγγύης στην Ελλάδα θα συντονίσουμε τις δράσεις μας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό σε όλη την Ευρώπη.
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΚΟΚΚΙΝΙΑ της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ και της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου