ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΡΕΝΤΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΡΕΝΤΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Ψηφίζεται σήμερα (13/11) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη για το 2018, προσαρμοσμένος σε  μία πολιτική φτώχειας και σκληρής λιτότητας, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των μνημονίων. 
Μέσα από τα νούμερα του προϋπολογισμού αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά, τα ψέματα της κυβέρνησης ότι τα δύσκολα δήθεν βρίσκονται πίσω μας... αφού τον Αύγουστο του 2018 το τρίτο "ελληνικό πρόγραμμα" (αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015) λήγει.
Φανερώνει τι σημαίνουν οι κοροϊδίες περί κοινωνικού μερίσματος που υπόσχονται Τσίπρας –Τσακαλώτος για να χρυσώσουν τα πλεονάσματα του 3,5% από την επόμενη χρονιά.

Όλη αυτή η σκηνοθεσία έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Πρώτο, να κάνει τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς “κανονικότητα”, να μας μάθει να ζούμε με τα θηριώδη πλεονάσματα. Δεύτερο, να καλλιεργήσει κατάλληλο κλίμα για την “έξοδο στις αγορές”, δείχνοντας ότι η διαχείριση του χρέους, που φέτος έφτασε το 170% του ΑΕΠ, έχει δήθεν βρει το δρόμο της.
Επιπτώσεις στους ΟΤΑ                          
Για τους εργάτες και τους φτωχούς όλα αυτά σημαίνουν νέες και ατελείωτες θυσίες. Tο κυνήγι των πλεονασμάτων  έχει σαν αποτέλεσμα το ξεζούμισμα των δήμων - και κατ΄ επέκταση των πολιτών που στερούνται δαπάνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Το 2018 έρχεται μαχαίρι129 εκατομμυρίων ευρώ στο ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πέρσι η περικοπή της ανάλογης κρατικής επιχορήγησης ήταν στο 10%. Ακόμα και αυτή η πετσοκομμένη  φετινή επιχορήγηση μπορεί να μπαίνει υπό αίρεση από την ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έτσι  ώστε  οι δαπάνες να μην ξεπερνούν τα έσοδα, δεν είναι πάρα ένας μνημονιακός μηχανισμός  επιτήρησης και εφαρμογής της γενικότερης καταστροφικής αντιλαϊκής πολιτικής και στο Δήμο.

Στην ουσία δηλαδή μονιμοποιείται και «νομιμοποιείται» η κατά 60% περικοπή των Κ.Α.Π. που έγινε το 2012. 

Δήμος Νίκαιας –Ρέντη

Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι στον προϋπολογισμό 2018, αποτυπώνεται η συνέχιση της πολιτικής των περικοπών, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από πέρσι με αποτέλεσμα έναν προϋπολογισμό φτωχό, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. Το «κάθε πέρσι και καλύτερα», μιλώντας για το δημοτικό προϋπολογισμό του 2018 ταιριάζει γάντι.
Η Δημοτική Αρχή στριμώχνει την υλοποίηση και την ιεράρχηση των έργων στις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις,  περιορίζει τις λειτουργικές και κοινωνικές δαπάνες, στερώντας πολύτιμες υπηρεσίες. Η παραγωγή δημοτικού έργου φτάνει να ελπίζει στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Δήμος.
Εναρμονισμένος με όλη αυτή την πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και τον  Κρατικό Προϋπολογισμό, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας -Ρέντη, προβλέπει μειωμένα κονδύλια για έργα, καθήλωση των μισθολογικών δαπανών, συνέχιση της ανταποδοτικής και φορομπιχτικής πολιτικής για τους δημότες και γενικά την εφαρμογή μίας «περιοριστικής πολιτικής» που αποτελεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει για μια ακόμα χρονιά.  

Αποτέλεσμα να είναι ένας προϋπολογισμός διαχειριστικός και ισοσκελισμένος σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, αλλά χωρίς όραμα, χωρίς κοινωνική πολιτική.

Συγκεκριμένα ότι κωδικός έχει να κάνει με κρατική επιχορήγηση πετσοκόβεται.

Τα ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ του ’18 υπολογίζονται στα 38, 600 εκατ. Ευρώ, μειωμένα κατά 6%

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΠ που διατίθενται για κάλυψη πάγιων  και λειτουργικών αναγκών, είναι μειωμένο κατά 9%.

Τα ΈΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ  μειωμένα κατά 17,76%
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ -63,66%
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, που αφορούν αγορές κτιρίων -τεχνικών έργων, καθαρισμούς φρεατίων, επισκευές, μελέτες και ειδικές δαπάνες , παρουσιάζουν Μείωση κατά-7,59%.

Η συμμετοχή του δήμου  στους τομείς της πρόνοιας και της αλληλεγγύης είναι ελάχιστη.
Τα χρήματα που εμφανίζονται και προορίζονται για κοινωνική πολιτική είναι χρήματα που δίνουν τα Υπουργεία και η Ε.Ε. για επισιτιστική βοήθεια και λοιπές δράσεις, τα οποία ο Δήμος απλά τα διαχειρίζεται. .

Το αποτέλεσμα είναι πάνω από το 40% των εσόδων του Δήμου του 2018 να προέρχεται από δημοτικά τέλη,  από φόρους, εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι

Οι Δημότες πληρώνουν από την τσέπη τους χοντρά και μάλιστα δύο φορές: συμμετέχουν με φόρους, τέλη, χαράτσια στα έσοδα του δήμου και μετά από την τσέπη τους καλύπτονται τα Έξοδα χρήσης και η αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων του Δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.      

Κάθε χρόνο το προσωπικό του δήμου γίνεται όλο και πιο ολιγάριθμο, όλο και πιο κακοπληρωμένο. Η λειτουργία των υπηρεσιών και ειδικά της καθαριότητας βασίζεται όλο και περισσότερο σε 8μηνήτες του ΟΑΕΔ, που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο προσωπικό παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι Δημότες κατά συνέπεια δέχονται πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Και μάλιστα κάθε τόσο καλούνται από τη δημοτική αρχή να καλύψουν τα κενά που αφήνει η η πολιτική της στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου με εθελοντική προσφορά εργασίας.  
Παντελής έλλειψη μέτρων ανακούφισης των φτωχών, των ανέργων και των ανασφάλιστων δημοτών. Τραγικές ελλείψεις στις δαπάνες για κοινωνική πολιτική. Η Δημοτική Αρχή φτάνει να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με αμφιβόλου προέλευσης ΜΚΟ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδοφορίσουν πάνω στη φτώχεια και την ανέχεια των δημοτών.

Το Κράτος σταδιακά αποσύρεται πλήρως από την χρηματοδότηση του δήμου, τη στιγμή που εισπράττει ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, συνεχίζει τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Μην ξεχνάμε ότι η ΚΑΠ προέρχονται από το φόρο εισοδήματος και το φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.). Λεφτά δηλαδή που εισπράττονται αλλά δεν αποδίδονται στους δημότες αλλά στους τραπεζίτες για την εξυπηρέτηση του χρέους. 


Σήμερα, επτάμισι χρόνια μετά το "Καστελόριζο" και την επιβολή του πρώτου "Μνημονίου" είναι πλέον σχεδόν ομόφωνα αποδεκτό ότι το "ελληνικό πρόγραμμα" είχε σαν πρωταρχικό στόχο την διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και όχι της ελληνικής οικονομίας. Από τα δισεκατομμύρια που έχει πάρει μέχρι τώρα η Ελλάδα στα πλαίσια των "προγραμμάτων διάσωσης" μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι έχει χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών. Ο κύριος όγκος επέστρεφε κάθε φορά κατευθείαν πίσω στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και από εκεί στα ταμεία των τραπεζών.

Ζούμε τις συνέπειες των επιλογών του συμβιβασμού  που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την κυβέρνηση. Αυτή η συλλογιστική οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο με συνεχείς υποχωρήσεις και ατέλειωτες θυσίες. Σε περικοπές των συντάξεων για να βγαίνουν τα πλεονάσματα και σε χειραψίες με τον Τραμπ για να “αναβαθμίζεται η χώρα ως επενδυτικός προορισμός”.

Η κρίση δεν είναι πίσω μας. Είναι μπροστά μας. Οι άρχουσες τάξεις δεν έχουν διέξοδο. Οι "λύσεις" τους δεν είναι τίποτα άλλο από τυφλές επιθέσεις ενάντια στους εργάτες και τους φτωχούς. Το μόνο που καταφέρνουν, όμως, είναι να γίνονται ολοένα και πιο απεχθείς και μισητοί στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των μνημονίων και του ρατσισμού βρίσκεται σε κρίση, οι δυνατότητες για να τσακίσουμε την Τρόικα και τους εκβιασμούς της είναι αυξημένες. Μπορούμε να νικήσουμε με οργάνωση των αγώνων και συντονισμό από τα κάτω, με την ενίσχυση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η Δήμος Νίκαιας-Ρέντη και όλοι οι Δήμοι, μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τους δημότες, προκειμένου να ανατραπεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο για να πέσει η χούντα κόντρα στα τότε σενάρια ομαλοποίησης. Φέτος θα διαδηλώσουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου για να σταματήσουμε τις απέραντες θυσίες της λιτότητας και των μνημονίων που προβλέπει η συμφωνία για την Τρίτη Αξιολόγηση. Θα είμαστε στους δρόμους ενάντια στο χτύπημα των πρωτοβάθμιων σωματείων και τους περιορισμούς στην κήρυξη απεργίας. Ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων και την ανακύκλωση της ανεργίας. Ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που χτυπάνε από παιδάκια του δημοτικού μέχρι εργάτες γης στα χωράφια. Απαιτώντας την καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής που κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η διέξοδος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαγραφή του χρέους, το άνοιγμα των συνόρων και τον εργατικό έλεγχο στα κλειδιά της οικονομίας και όλης της κοινωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου