ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ - “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΚΟΚΚΙΝΙΑ της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ και της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ"




ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
“ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΚΟΚΚΙΝΙΑ
της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ και της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ”



                Στις εκλογές στις 18 Μάη δίνουμε τη χαριστική βολή στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στο μαύρο δεκανίκι τους, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι αγώνες στις γειτονιές, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα οδήγησαν σε κρίση τη συγκυβέρνηση που αναγκάζεται να φέρνει νέα Μνημόνια με πραξικοπήματα μέσα στη Βουλή και τα ΜΑΤ στους δρόμους. Μια κυβέρνηση που έχει μοναδικό στήριγμα τα γεράκια της ΕΕ που κρατάνε την οικονομία στη μέγγενη του ευρώ ρίχνοντας στον Καιάδα δικαιώματα και ελευθερίες, μισθούς, συντάξεις, δουλειές, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Μια κυβέρνηση που δυνάμωσε τα ρατσιστικά μέτρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης και πνίξιμο προσφύγων στα Φαρμακονήσια.
Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν σε περίοδο έντασης της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε., ΔΝΤ και συνέχισης της πολύπλευρης κρίσης του συστήματος. Επίθεσης που συνεχώς διευρύνεται σε μέτωπα και βάθος και επιδεινώνει δραματικά την κοινωνική κατάσταση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Οδηγεί στην αύξηση με ταχύτατους ρυθμούς της φτώχειας και της ανεργίας, στη μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση και στην  όξυνση  των κοινωνικών ανισοτήτων. Συνθλίβει τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει δημιουργώντας συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα». Διαλύει τις δημόσιες παροχές παιδείας, υγείας, πρόνοιας και υποδομών, ιδιωτικοποιεί – εμπορευματοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά (ενέργεια, νερό, επικοινωνία), εντείνει τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Η κυβερνητική προπαγάνδα για το τέλος των μνημονίων δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, που ακόμα και με βάση την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδεικνύεται η βαθιά κρίση του καπιταλισμού. Μέσα στην τετραετία 2010-2013 χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές (όσων έχουν δουλειά)  μειώθηκαν κατά 25, 2%. Οι δαπάνες για επενδύσεις έπεσαν κατά 51% και δίπλα στο 1,5 εκατομμύριο άνεργους 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.
                Δυναμώνουμε την αριστερά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, το πιο ισχυρό στήριγμα των αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Την αριστερά που προβάλλει ένα άλλον δρόμο μακριά από την συνδιαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού στα πλαίσια της ΕΕ και του ευρώ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχοντας να προσαρμοστεί στις ανάγκες των Δασκαλόπουλων. Aρνούμαστε την υποταγή των  διεκδικήσεων κατά του Μνημόνιου σε προτάσεις διαχείρισης του χρέους που δεν θίγουν τα συμφέροντα των Τραπεζιτών αλλά διαιωνίζουν το πισωγύρισμα στις καταχτήσεις που πετσόκοψαν οι κυβερνήσεις..
                Yπάρχει εναλλακτική λύση στη καταστροφή που μας φέρνει το σφαγείο του Μνημονίου και οι περικοπές του Καλλικράτη. Δεν θα τη φέρει κανένας «σωστός» διαχειριστής του συστήματος, κανένας Δήμαρχος, καμία κυβέρνηση αλλά οι ασυμβίβαστοι αγώνες των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών, της νεολαίας, όλων των κατοίκων που πάνε να τους φορτώσουν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης για να διασωθούν τα κέρδη των ισχυρών του πλούτου.

Το σφαγείο των μνημονίων – «Καλλικράτη»
Τα «τοπικά ζητήματα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ζητήματα που συνθλίβονται στο όνομα ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, στο όνομα του ευρώ και της Ε.Ε., στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της παραγωγικότητας του κεφαλαίου που αφού θησαύρισε την εποχή της «ανάπτυξης», τώρα φορτώνει την κρίση του στο όνομα της συνέχισης της κερδοφορίας του. Τρία χρόνια μνημόνιο, τρία χρόνια Καλλικράτης έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι και στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 60% και η παύση των δημοσίων επενδύσεων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Με αυτό τον τρόπο οι Δήμοι οδηγούνται στην κατεύθυνση της φορομπηξίας (αύξηση δημοτικών τελών), της ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών.
Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους. Είναι θεσμικό εργαλείο της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσω της μεταφοράς μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων πολλές από αυτές κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό στο τοπικό κράτος με επιδίωξη την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ειδικός κρίκος στην πορεία αυτή αποτελεί η κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) μιας σειράς κοινωνικών παροχών με χαρακτηριστικά παραδείγματα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» παλαιότερα και σήμερα την «κάλυψη» θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και τα προγράμματα «στήριξης» των ανέργων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς στους δήμους, έλλειψη σταθερότητας στην παροχή των υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις. Οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Προσποιούνται τους επιτυχημένους διαχειριστές οι οποίοι προσπαθούν για το καλύτερο στα πλαίσια της «άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας». Είναι οι ίδιοι που έχουν αποδεχτεί και στηρίξει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων αλλά και των ίδιων των μνημονίων. Χρέος μας είναι η ανατροπή τους.

 ... για την πόλη Νίκαιας- Ρέντη!


Ο Δήμος Νίκαιας -Ρέντη είναι ένας από τους πιο υπερχρεωμένους Δήμους της Ελλάδας. Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τη νυν Δημοτική Αρχή ήταν η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι περικοπές στις δαπάνες  λειτουργίας του Δήμου με προτεραιότητα την μείωση του κόστους λειτουργίας του, καθώς και των Νομικών του Προσώπων, με ταυτόχρονη προσπάθεια για αύξηση  των εσόδων. Πιστή εφαρμογή δηλαδή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημιουργία “πρωτογενούς πλεονάσματος” προκειμένου να ξεπληρωθούν τόκοι και χρεολύσια.
 Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, η μείωση προσωπικού και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Το 2011 ο αριθμός των υπαλλήλων (Μόνιμοι-Αορίστου) ήταν περίπου 1300. Σήμερα είναι περίπου 1015 (886 είναι μόνιμοι εργαζόμενοι του δήμου και 150 εργάζονται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που απασχολούνται σε παιδικούς βρεφικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, δημοτ. Γυμναστήριο, κολυμβητήριο). 150 εργάζονται με πεντάμηνα του ΟΑΕΔ με μισθούς 490 ευρώ ή 420 αν είναι κάτω των 25 ετών. Έτσι οι μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται από νέες ελαστικές εργασιακές θέσεις, μέσω των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας που εκμεταλλεύονται την απελπισία και την απόγνωση χιλιάδων νέων εργαζομένων. Έτσι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ στην υγεία και σιγά σιγά στη δημόσια εκπαίδευση.
 Στις πλάτες των συγκεκριμένων εργαζόμενων στηρίζεται το σημερινό πρόγραμμα αλληλεγγύης του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, που όπως είναι φυσικό θα έχει ημερομηνία λήξης όπως και οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αυτό. Δίπλα στους “ωφελούμενους” εργαζονται150 περίπου συμβασιούχοι με 8μηνα, ΕΣΠΑ, ωρομίσθιοι κλπ: Αυτή τη στιγμή στο Δήμο υπάρχουν 30 διαθέσιμοι- απολυμένοι. Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού κυρίως σε καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες, κήπους καλύπτονται με συμβασιούχους. Από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μαζικές απολύσεις στους ΟΤΑ. Στο Δήμο Νίκαιας χαρακτηρίστηκαν «πλεονάζοντες» 317 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 113 είναι αυτοί που άμεσα, βάσει «χρηματoοικονομικών δεικτών» μπαίνουν στο στόχαστρο. 

Η διάλυση της Δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα. Το Κρατικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί όλη την περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, υπολειτουργεί εξ αιτίας της τραγικής έλλειψης υλικών και προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί κατά 30% λόγω του κλεισίματος των μικρών νοσοκομείων και των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ,  το υπάρχον προσωπικό είναι  στα όρια ασφαλείας. Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός υγείας Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το προσωπικό που προήλθε  από το Λοιμωδών, θα μεταφερθεί στο Αττικό. Ενώ το ίδιο το νοσοκομείο Λοιμωδών προορίζεται για στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, που για την ώρα έχει ανασταλεί  εξ αιτίας της κινητοποίησης των κατοίκων της Αγ. Βαρβάρας.    

Η εφαρμογές των μνημονίων στα σχολεία σημαίνει καταργήσεις συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις των Σχολείων μετά τις περικοπές κατά 60% των χρημάτων που πάνε στα Σχολεία, τις περικοπές στους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ελλείψεις δασκάλων ειδικοτήτων στο ολοήμερο, το σταμάτημα της μεταφοράς των μαθητών στα αθλητικά γυμνάσια και ουσιαστικά το κλείσιμο των αθλητικών τμημάτων.  Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν σύμπτυξη 100 τμημάτων σε όλη την περιοχή του Πειραιά η πλειοψηφία τους στη Νίκαια. Χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τελικά από τα 100 τμήματα συνενώθηκαν τα 7. Όμως οι επιθέσεις του υπουργείου συνεχίζονται με τις απολύσεις των Σχολικών Φυλάκων και των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που βγήκαν σε διαθεσιμότητα -απόλυση.
Η δημοτική αρχή Νίκαιας-Ρέντη δε δίστασε μπροστά στο κυνήγι νέων πόρων για την εξυπηρέτηση του χρέους, να αποφασίσει να παραχωρήσει την περιοχή των πρώην λατομείων Καραμπίνη και Αδάμ, στην κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, GHELLA SpA και ALSTOM TRANSPORT SA προκειμένου να αποθέσει τα 1.126.000 κυβικά μέτρα μπαζών από την εκσκαφή των 18 εργοταξίων του metro στην Αττική. Η απόφαση μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε έχει αυτή τη στιγμή παγώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όφελος της κοινοπραξίας θα ξεπερνούσε τα 25 εκατομμύρια ευρώ και το αντισταθμιστικό όφελος του δήμου θα ήταν 3 εκατομμύρια, θυσιάζοντας έναν χώρο που προορίζεται σε χώρο πρασίνου και αθλητισμού για να μετατραπεί σε μπαζωμένη περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και την υποδομή της πόλης.  

Πατώντας πάνω στην ίδια λογική της εξοικονόμησης πόρων για χάρη των διεθνών και εγχώριων τοκογλύφων έγινε η συνένωση των Δήμων Νίκαιας  και Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Η συνένωση των δυο Δήμων που επιβλήθηκε από τον Καλλικράτη έγινε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των περικοπών των δημόσιων δαπανών προς τους ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ όλη τη συνένωση δεν δημιουργήθηκε καν νέα λεωφορειακή γραμμή που να διευκολύνει τη μετακίνηση των κατοίκων ανάμεσα στις δύο πόλεις. 

Ελεύθεροι χώροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους και καταστρέφονται. Το πάρκο Ειρήνης επί της οδού Αγίας Άννης, έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και έχει κυριολεκτικά ρημάξει. Εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την πρόθεσή του για μετατροπή του πάρκου σε εκμεταλλεύσιμο χώρο (παραχώρησή του σε ιδιώτες για την κατασκευή γηπέδων 5Χ5 σταμάτησε μετά από αγώνες του συλλόγου οικιστών Αγίας Άννας πριν μερικά χρόνια), το πάρκο έχει χάσει πάνω από το 50% του πρασίνου και όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Μετά την επιτυχημένη διενέργεια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ το 2009 και παρά τις προτάσεις κατοίκων για διενέργεια εκθέσεων, φεστιβάλ και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα έδιναν ζωή , η δημοτική αρχή επιμένει στην απαξίωσή του. Αντίθετα, στην περιοχή, υπήρχαν ανοικτά  γήπεδα μπάσκετ και παιδική χαρά. Τα γήπεδα μετατράπηκαν σε χωματένιο γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο έπαιζαν για χρόνια μετανάστες της περιοχής κρίκετ, σήμερα, λειτουργεί ως αυτοσχέδια πίστα αγώνων μηχανοκίνητων μοντέλων αυτοκινήτων και η παιδική χαρά καταστράφηκε χωρίς ποτέ να ανοίξει για τα παιδιά των γύρω οικισμών. Στον οικισμό της Αγίας Άννας λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια Δημοτικό Ιατρείο με Παθολόγο και Παιδίατρο μία φορά εβδομαδιαία, το οποίο καταργήθηκε.

Η Εργατική Αντίσταση

 Σε αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η εργατική τάξη με τους αγώνες της έχει σφραγίσει το κίνημα της αντίστασης και έχει σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της πλήρους εξαθλίωσης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κλεισίματα και τις απολύσεις, της διάλυσης κάθε κοινωνικής δομής και υπηρεσίας. Από την ΕΡΤ μέχρι τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων και από τη Χαλυβουργία και το ΜΕΤΡΟ μέχρι τους καθηγητές και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Δίπλα στην εργατική αντίσταση έρχονται να προστεθούν πλήθος κινημάτων, οι αγρότες με τις επίμονες κινητοποιήσεις τους, οι πλατείες του 2011, τα κινήματα για τα διόδια, οι κινήσεις υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος από τα αρπακτικά της αγοράς, έχουν δημιουργήσει ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι αυτή η αντίσταση που αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για την επιβολή νέων μέτρων που ζητάει η τρόικα και μόνιμη πηγή κρίσης και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Μάχες δόθηκαν όμως και σε πολιτικό επίπεδο. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η στήριξη που αυτή απολάμβανε από την κυβέρνηση και τμήματα του κρατικού μηχανισμού δημιούργησε ένα πλατύ αντιφασιστικό κίνημα που κατόρθωσε να παίξει τεράστιο ρόλο στις εξελίξεις. Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάγκασε την κυβέρνηση να ρίξει στη φυλακή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και σήμερα αφήνει ανοιχτή η συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της. Το κίνημα αυτό στηρίχτηκε στις οργανωμένες προσπάθειες να αποκλειστούν οι φασίστες από κάθε γειτονιά, εργατικό και νεολαιΐστικο χώρο και να εμποδιστούν οι εμετικές ρατσιστικές τους καμπάνιες στην υγεία, την παιδεία, τους παιδικούς σταθμούς και αλλού.


Η Νίκαια της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
Στη Νίκαια όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε πεδίο εκδήλωσης μεγάλων αγώνων ενάντια στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Μέσα από τους ενωτικούς και ανυποχώρητους αντιφασιστικούς αγώνες, μέσα από την κοινή δράση ντόπιων και μεταναστών καταφέραμε να απομονώσουμε τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής που επιχείρησε σε συνεργασία με την αστυνομία να μετατρέψει μία πόλη προσφυγιάς και αντίστασης σε πόλη μίσους και ρατσιστικών επιθέσεων. Απαντήσαμε με μαζικά συλλαλητήρια στις απόπειρες της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί στους πακιστανούς μετανάστες και σε αγωνιστές αντιφασίστες μετά το άνοιγμα των τοπικών της γραφείων. Απαντήσαμε με ενωτικές αντισυγκεντρώσεις κάθε φορά που η δολοφονική συμμορία επιχείρησε να κάνει επίδειξη δύναμης παριστάνοντας το νόμιμο κόμμα. Δεν αφήσαμε τους νεοναζί να επιβάλουν το κλείσιμο των μαγαζιών των μεταναστών στην πλατεία Αγ. Νικολάου, δεν επιτρέψαμε να γίνει καμία ρατσιστική διανομή τροφίμων και επιβάλαμε μέσα από τη συνεπή δράση του αντιφασιστικού κινήματος να μην μετατραπεί η πόλη μας σε πεδίο δράσης των ταγμάτων εφόδου.

Έχουμε ένα κόσμο να κερδίσουμε
Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου η «Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης» παρεμβαίνει με στόχο την πολιτική ήττα του μαύρου μπλοκ των μνημονίων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την καταδίκη της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζουν κεφάλαιο - ΕΕ – ΔΝΤ, τόσο γενικά όσο και στο επίπεδο του τοπικού κράτους των Δήμων  και των Περιφερειών. Την καταδίκη των μνημονίων και του Καλλικράτη. Την καταδίκη των κεντροαριστερών λογικών διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος (ΔΗΜΑΡ, «58» Ποτάμι κλπ). Την ανάδειξη των ορίων και των ανεπαρκειών της διαχειριστικής λογικής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Τη σύγκρουση με το ρατσισμό και το φασισμό. Για τον αποκλεισμό των νεοναζί από το Δήμο και κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Την ανάδειξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ως την μόνη πραγματική διέξοδο από την κρίση.

 Για μας είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα ζητήματα των Δήμων πέρα από τις πολιτικές που επιδιώκουν την ανατροπή και τη σύγκρουση με το χρέος ζητώντας τη διαγραφή του, τη ρήξη και αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, τη γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, εθνικοποίηση των τραπεζών και την επιβολή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις που κλείνουν και τις τράπεζες, την απαγόρευση των απολύσεων και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία για όλους.

Στόχος μας είναι η οργάνωση των εργαζόμενων, ντόπιων και των μεταναστών σε κατεύθυνση ανατροπής και ρήξης της βάρβαρης μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, της Ε.Ε της φτώχειας και του ρατσισμού. Με ανυποχώρητους νικηφόρους αγώνες διαρκείας, σε ρήξη με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Με αγώνες στις γειτονιές κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης, των δημοτικών αρχών, των αφεντικών. Για να γίνουν οι γειτονιές κάστρα αντίστασης, αλληλεγγύης, εργατικού ελέγχου, καταλήψεων και αυτοδιαχείρισης ελεύθερων χώρων, συλλογικής δράσης με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συντονισμό των κινημάτων από τα κάτω.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να συγκροτούμε και στην πόλη της Νίκαιας -Ρέντη μία αριστερή, αντικαπιταλιστική, αγωνιστική Δημοτική Κίνηση που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Με βασικό όργανο τη συνέλευση των μελών της και βασικό πολιτικό της όπλο την πολιτική της διακήρυξη. Ο ρόλος της είναι να παλέψει για να περάσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη φωνή της αντίστασης, των συνδικάτων, του αντιφασιστικού κινήματος, των συλλόγων και τοπικών επιτροπών που δίνουν τη μάχη κόντρα στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Στόχος μας είναι να στηριχτούμε και να στηρίξουμε τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην πόλη μας. Να μπορούμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν και ενισχύουν τα κομμάτια που αγωνίζονται, συνδέοντας τις μάχες με τα τοπικά συνδικάτα και τον κόσμο της γειτονιάς και δίνοντάς τους την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.  

Στόχος μας να παλέψουμε για:

  • Διαγραφή του χρέους των ΟΤΑ, κατάργηση των δημοτικών τελών, φόροι και τέλη στο κεφάλαιο και σε όσους χρησιμοποιούν τις δομές της πόλης για το κέρδος.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι. Όχι στη φτηνή, ελαστική, ευέλικτη, μερική, προσωρινή, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Όχι στην ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ. Όχι στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και του θεσμού των «ωφελούμενων». Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις- όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας, για να έχουμε όλοι αξιοπρεπή διαβίωση. Όχι στην απλήρωτη δουλειά, στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας  τις Κυριακές και τις αργίες, όχι στην παραβίαση του 8ωρου. Προσλήψεις ανέργων με πλήρη απασχόληση και αμοιβή για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, την εκτέλεση των έργων υποδομής και των τεχνικών έργων. 
  • Στέγαση είναι δικαίωμα όλων. Όχι στην πολλαπλή φορολόγηση της κατοικίας με τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού. Καμιά κατάσχεση κατοικίας.  Κανένας πλειστηριασμός για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών. Μέριμνα για τη στέγαση όλων των αστέγων. Ξενώνες για όλους τους φοιτητές, τους αστέγους, πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας άστεγος στο δρόμο. Απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών ή αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας 2004, με στόχο την άμεση στέγαση των άστεγων. Αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των κληροδοτημάτων.
  • Ενέργεια – νερό – μεταφορές – θέρμανση - επικοινωνίες δεν είναι εμπορεύματα, είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό.
  • Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας με αύξηση και όχι περικοπή των δαπανών για την πρόνοια. Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειες τους των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους και εγκαταλελειμμένους.
  • Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά. Δωρεάν (χωρίς τροφεία) για όλες τις οικογένειες. Κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό, ώστε να τηρείται η αναλογία παιδαγωγών-παιδιών. Να διατεθούν από τους δήμους περισσότερα χρήματα στους παιδικούς σταθμούς.
  • Να γίνουν δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή των φτωχών και άπορων γερόντων σε κάθε δήμο. Ενίσχυση με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Να υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση των άπορων κατοίκων από κέντρα εστίασης των δήμων. Όχι στην υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και αντικατάσταση τους από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ)  ή τη λειτουργία τους μέσω ΜΚΟ. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, όχι δημιουργία νέων.
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό. Αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία. Να μην κλείσει καμιά μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κανένα νοσοκομείο.  Όχι στη διάλυση του ΕΟΠΠΥ. Δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Δωρεάν περίθαλψη, εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες για όλους. Όχι  εισιτήριο στα νοσοκομεία.
  • Δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς με κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης, λειτουργίας και θέρμανσης και φύλαξης . Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων σχολικών φυλάκων. Να δημιουργηθούν νέα σχολεία και νέα νηπιαγωγεία.
  • Αύξηση των δαπανών για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Διασφάλιση ελεύθερων χώρων και σχεδιασμός της λειτουργίας της πόλης για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους. Όχι έργα βιτρίνας. Πλατείες, πεζοδρόμια και χώροι προσβάσιμοι και ελεύθεροι για τους κατοίκους, παιδικές χαρές. Σε όλα τα δημόσια έργα να υπάρχει εργατικός και λαϊκός έλεγχος.
  • Δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές-σπουδαστές
  • Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους. Δωρεάν πρόσβαση στους χώρους του Δήμου. Δημιουργία χώρων και δωρεάν προγράμματα εκμάθησης τεχνών. Ελεύθερη είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις.  Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων όπου δεν υπάρχουν.
  • Απαιτούμε η πόλη που ζούμε να είναι καθαρή. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Όχι μετακύλιση στους κατοίκους του κόστους. Ανθρώπινες και ενιαίες συνθήκες εργασίας εργαζομένων σε αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών.
  • Δημοκρατία στους δρόμους, ελευθερία στη διαδήλωση και σε κάθε μορφή πάλης του μαζικού κινήματος, έξω η αστυνομία από τα σχολεία. Ενάντια στην αστυνομική και κρατική καταστολή. Διάλυση των κατασταλτικών μηχανισμών ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ. Όχι στην ένταση της αστυνομοκρατίας, τις πολιτικές του νόμου και της τάξης στο όνομα της εγκληματικότητας.
  • Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών, μειονοτήτων. Πλήρη εργασιακά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση.  Δικαίωμα ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Διάλυση της Frontex. Νομιμοποίηση των μεταναστών. Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών και των καταστροφών. Πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς χωρίς αποκλεισμούς εξ αιτίας εθνικότητας. Κέντρα υποδοχής, περίθαλψης και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.
  • Προσλήψεις διερμηνέων στους Δήμους και τις περιφέρειες. Δικαίωμα  συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τους μόνιμα εγκατεστημένους μετανάστες. Διεκδικούμε πόλη φιλόξενη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αφιλόξενη και εχθρική προς τους φασίστες, τα γραφεία και τις συμμορίες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου