ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ψηφίζεται σήμερα (7/12) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη για το 2017, του δεύτερου προϋπολογισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αντικατοπτρίζει μία πολιτική φτώχειας και σκληρής λιτότητας στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των μνημονίων, που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά και με συγκεκριμένα νούμερα τα ψέματα της κυβέρνησης ότι τα δύσκολα πέρασαν...  

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν “μεγάλη εθνική επιτυχία” στο Eurogroup για  ελάφρυνση του χρέους κατά 45 δις, όμως η πραγματικότητα είναι ότι συμφώνησαν η μείωση του χρέους να γίνει το 2060 και μάλιστα όλο αυτό το διάστημα σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής 1.5% που είναι πολύ μεγαλύτερο από το τρέχον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με άλλα λόγια, θα επιβαρύνουν το χρέος αντί να το μειώσουν.  

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραπέμφθηκε για τον επόμενο χρόνο. Γιατί η τρόικα ζητάει περισσότερα μέτρα που αφορούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στη σφαγή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών στο βωμό των πλεονασμάτων του 3,5% που απαιτούν οι δανειστές για το 2018.  Για το 2019 και το 2020 το ΔΝΤ,  ζητάει πρόσθετα μέτρα 4.2 δισεκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βγει στις αγορές μέσα στο 2017 ή το αργότερο το 2018 για να αρχίσει να δανείζεται και πάλι από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Τη στιγμή που όλα τα επιτελεία της ΕΕ φοβούνται ότι το Ιταλικό δημοψήφισμα κινδυνεύει να οδηγήσει όλο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα σε χρεοκοπία και οδηγώντας την ΕΕ σε ακόμα πιο βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Επιπτώσεις στους ΟΤΑ 

Για τους εργάτες και τους φτωχούς όλα αυτά σημαίνουν νέες και ατελείωτες θυσίες. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, που περιλαμβάνει νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά. Τη στιγμή που η νέα γενιά παρακρατηθέντων, από το 2009 ως σήμερα ξεπερνά τα 17 δις ευρώ, η φετεινή επιχορήγηση για τους Δήμους φτάνει τα 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο ποσό από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Τη στιγμή που την τελευταία εξαετία, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη έγινε μείωση των πόρων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Ενώ και αυτό το ποσό μπορεί να μπαίνει υπό αίρεση από την ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έτσι   ώστε  οι δαπάνες να μην ξεπερνούν τα έσοδα, δεν είναι πάρα ένας μνημονιακός μηχανισμός  επιτήρησης και εφαρμογής της γενικότερης καταστροφικής αντιλαϊκής πολιτικής και στο Δήμο.

Προϋπολογισμός Δήμου Νίκαιας-Ρέντη
Εναρμονισμένος με όλη αυτή την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ και τον  Κρατικό Προϋπολογισμό ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας -Ρέντη, προβλέπει μειωμένα κονδύλια για έργα, συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων, καθήλωση των μισθολογικών δαπανών, μείωση των δαπανών για μετακινήσεις, υπερωριακή απασχόληση, προώθηση της ανταποδοτικής και φορομπιχτικής πολιτικής για τους δημότες και γενικά την εφαρμογή μίας «περιοριστικής πολιτικής» που αποτελεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει για μια ακόμα χρονιά.  
Συγκεκριμένα ότι κωδικός έχει να κάνει με κρατική επιχορήγηση πετσοκόβεται και ότι έχει να κάνει με έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος από τους δημότες αυξάνεται.
ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΠ που διατίθενται για κάλυψη πάγιων  και λειτουργικών αναγκών, για την καταβολή μισθωμάτων ακινήτων προς στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών   για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σχολείων
είναι Μειωμένα κατά -8,15%
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ που αφορούν
Πυροπροστασία, πολιτική προστασία, Μειώνονται κατά -50%
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, που αφορούν αγορές κτιρίων -τεχνικών έργων, επισκευές, μελέτες και ειδικές δαπάνες , παρουσιάζουν Μείωση κατά -20%.
Αύξηση παρουσιάζουν οι κωδικοί εσόδων που έχουν να κάνουν με έσοδα που εισπράττει ο Δήμος
ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
14.257.000 το 2017 από 14.192.450 το 2016   
ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
2.215.130 το 2017 από 2.183.800 το 2016
15 ΕΣΟΔΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ
926.000 το 2017 από 826.00 το 2016
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέει στους Δήμους συγκρατείστε, μειώστε τις δαπάνες «σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα» και αν δημιουργείτε πρόσθετες δαπάνες, επιβάλλετε τέλη, παράβολα κλπ για τις καλύψετε.
Το αποτέλεσμα είναι το 35% των εσόδων του Δήμου του 2017 να προέρχεται από δημοτικά τέλη,  από φόρους, εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις
Ως προς τα ΕΞΟΔΑ
Οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ (Δάνειο του Δήμου από Ταμείο Παρακαταθηκών ) αυξάνεται κατά 1.36% για την αποπληρωμή τόκων και χρεωλυσίων (2.917.000 το 2017 από 2.878.000 το 2016)
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι
- Οι Δημότες πληρώνουν από την τσέπη τους χοντρά και μάλιστα δύο φορές: συμμετέχουν με φόρους τέλη χαράτσια στα έσοδα του δήμου και μετά ξαναπληρώνουν δεύτερη φορά για δημοτικές υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν. Από την τσέπη του Δημότη καλύπτονται τα Έξοδα χρήσης και η αποπληρωμή του Δανείου  
- Το Κράτος σταδιακά αποσύρεται πλήρως από την χρηματοδότηση του δήμου, τη στιγμή που εισπράττει ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, συνεχίζει τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς.  
- Κάθε χρόνο το προσωπικό του δήμου γίνεται όλο και πιο ολιγάριθμο, όλο και πιο κακοπληρωμένο (8μηνίτες, “ωφελούμενοι”, κλπ). Οι Δημότες κατά συνέπεια δέχονται πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Και μάλιστα καλούνται από τη δημοτική αρχή να καλύψουν τα κενά που αφήνει η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου με εθελοντική προσφορά εργασίας.  
- Παντελής έλλειψη μέτρων ανακούφισης των φτωχών, των ανέργων και των ανασφάλιστων δημοτών. Τραγικές ελλείψεις στις δαπάνες για κοινωνική πολιτική όπως κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία, ξενώνες, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Δημοτική Αρχή δε διεκδικεί καν κονδύλια που προορίζονται για αυτό το σκοπό από την περιφέρεια και υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με αμφιβόλου προέλευσης ΜΚΟ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδοφορήσουν πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
- Αντί να ανοίξει ο Δημοτική Αρχή την πόλη για τη φιλοξενία των προσφύγων κρατά κτίρια κλειστά τη στιγμή που λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, πχ στο στρατόπεδο στο Σχιστό,  υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες και μικρά παιδιά που κοιμούνται στις λάσπες και στο κρύο μέσα σε σκηνές και ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί με μια καλή διαχείριση. Μπορεί όμως να ανατραπεί, με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες στην πόλη και σε όλη την κοινωνία.
Μπορούμε
Η μετάθεση του κλεισίματος της αξιολόγησης από τις 5 Δεκέμβρη, την ημερομηνία δηλαδή του χθεσινού Eurogroup, για τα Χριστούγεννα, είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση φοβάται την εργατική αντίσταση. Οι νίκες του κινήματος στην Αυστρία και στην Ιταλία στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα: η Ευρωπαϊκή Ένωση των μνημονίων και του ρατσισμού βρίσκεται σε κρίση, οι δυνατότητες για να τσακίσουμε την Τρόικα και τους εκβιασμούς της είναι αυξημένες.
Μπορούμε να νικήσουμε με οργάνωση των αγώνων και συντονισμό από τα κάτω, με την ενίσχυση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Καλούμε στην Πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη και σε απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν στο όνομα της αξιολόγησης. Συνεχίζουμε τη νέα χρονιά με την παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη 2017.   
Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η διέξοδος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Γιατί να ανοίξει ο δρόμος για τη διαγραφή του χρέους, το άνοιγμα των συνόρων και εργατικό έλεγχο στα κλειδιά της οικονομίας και όλης της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου