ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στους ΟΤΑ ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων και τη διάλυση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους με την μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στις 22 και 23 Μάη, έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να τσακίσουν στην πράξη τα μνημόνια και την πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, που διαλύουν τις δημόσιες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ και ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.
Η απόφαση, του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, οδηγεί στο κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτούς, αφού τους αφήνει άνευ αντικειμένου. Σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. Σύμφωνα με την ομοσπονδία η κίνηση της κυβέρνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Επίσης, στους Παιδικούς Σταθμούς εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο, το οποίο διασφαλίζει την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων, την παρασκευή των γευμάτων και την σίτιση των παιδιών.
Ήδη από πέρσι με την αλλαγή που έγινε στο πρόγραμμα επιδότησης των δικαιούχων (τα κουπόνια του ΕΣΠΑ δινόταν στο δικαιούχο γονέα και όχι στον παιδικό σταθμό), πολλά παιδιά έμειναν εκτός Παιδικών Σταθμών, αφού δομές στις οποίες απευθύνθηκαν δεν είχαν θέσεις. Περίπου 10.000 κουπόνια ΕΣΠΑ έμειναν αδιάθετα, με συνέπεια τη μείωση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση των δημοτικών δομών. Όσοι γονείς στράφηκαν στις ιδιωτικές δομές, αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού τους ζητούσαν προκαταβολή ή εγγύηση ως εξασφάλιση θέσης ή έθεταν ως αναγκαίο όρο την επιπλέον πληρωμή προαιρετικών κατά τα λοιπά δραστηριοτήτων.
Η κυβέρνηση κάτω από το προοδευτικό κάλυμμα της υποχρεωτικής ένταξης των παιδιών στα νηπιαγωγεία, έχει στόχο να βάλει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, γεγονός που θα μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη στους γονείς. Η εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» είναι αδύνατη, μέσα στα μνημονιακά πλαίσια, καθώς στα δημόσια σχολεία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υποδοχή των χιλιάδων παιδιών, ούτε επαρκές εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές. Οι Παιδικοί Σταθμοί έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα επί έντεκα (11) μήνες το χρόνο, ενώ τα νηπιαγωγεία κλείνουν στις 15 Ιουνίου και ανοίγουν μετά τις 12 Σεπτέμβρη ενώ δεν είναι όλα ολοήμερα. Με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δεν απαντάει ούτε στο χρόνιο αίτημα για 2χρονη προσχολική αγωγή αλλά ούτε και στην ανάγκη της ενιαίας προσχολικής αγωγής.
Την ίδια στιγμή η Απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου να κρίνει ότι οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ είναι «παράνομα» απασχολούμενοι και να τους ζητήσει και τους μισθούς πίσω, όπως διέρρευσε η απόφαση της Ολομέλειας, βάζει σε κίνδυνο και υπό καθεστώς απόλυσης 15.000 Συμβασιούχους των Δήμων, που είναι αναγκαίοι για την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών Καθαριότητας.
Απαιτούμε
*Δραστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, για τους Παιδικούς Σταθμούς έτσι ώστε να μην αποκλείονται παιδιά και να καταργηθούν τα τροφεία.
*Διασφάλιση των θέσεων εργασίας με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τόσο των ΕΣΠΑ στους Δημοτικούς Παιδικούς/Βρεφικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ, τη Βοήθεια στο σπίτι και τα ΚΗΦΗ, όσο και των λεγόμενων «παρατασιούχων» στην καθαριότητα. Άμεση μετατροπή των συμβάσεών όλων των ελαστικά εργαζόμενων (συμβασιούχων ή ωφελούμενων) σε αορίστου χρόνου.
*Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των υπηρεσιών. Καμία συγχώνευση, κτιριακές υποδομές σύμφωνα με τις ανάγκες
*Ενιαία προσχολική αγωγή με ευθύνη και επίβλεψη του προγράμματος από το Υπ. Παιδείας. Προσλήψεις Εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 *Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, καμία περικοπή των ΚΑΠ, κατάργηση του Καλλικράτη.
Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και Δημότες μπορούμε να πετάξουμε με τους αγώνες μας στα σκουπίδια την νέα μνημονιακή συμφωνία. Να διαγράψουμε το χρέος και να ανοίξουμε το δρόμο για μία κοινωνία που προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους και όχι των τραπεζιτών.
Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου