ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ 2020 Οι περικοπές και οι φόροι δε φέρνουν “έξυπνες πόλεις” αλλά ιδιωτικοποίηση!


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ 2020
Οι περικοπές και οι φόροι δε φέρνουν “έξυπνες πόλεις” αλλά ιδιωτικοποίηση!

Ο προϋπολογισμός 2020 του Δήμου Νίκαιας Ρέντη είναι αντανάκλαση και συνέπεια των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης και υποτάσσεται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες της ανάπτυξης για τους λίγους, ευθυγραμμίζεται με μία πολιτική φτώχειας και σκληρής λιτότητας, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως απαιτούν οι δανειστές.
Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίζεται μέσα στο Δεκέμβρη κόβει λεφτά από Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και για να τα δώσει σε φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις τράπεζες, για τους εξοπλισμούς, την αστυνομία. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βιώνουμε την πιο γρήγορη μετατροπή των “αναπτυξιακών” υποσχέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, σε αντεργατικές επιθέσεις. 
Αν ίσχυαν τα παραμύθια της κυβέρνησης θα έπρεπε η φετινή επιχορήγηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό να ήταν αυξημένη, προκειμένου να αποδοθούν πίσω στους δημότες οι ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση), που προέρχονται κυρίως από τη φορολογία εισοδήματος και τους έκλεψαν όλες οι μνημονιακές  κυβερνήσεις για να αποδοθούν  υπέρ των δανειστών και των τραπεζιτών.
Ακόμα και η ΚΕΔΕ διαπιστώνει σε έκθεσή της για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020 ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την επιστροφή παρακρατηθέντων πόρων προηγούμενων ετών, που “έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”.
Η απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει σαν αποτέλεσμα την επέκταση της ανταποδοτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες, και την ιδιωτικοποίηση. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα 8μηνα που προσλαμβάνονται για λίγους μήνες και μετά απολύονται, επιδεινώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο δήμο Νίκαιας Ρέντη οι Δημότες  κάθε τόσο καλούνται από τη δημοτική αρχή να καλύψουν τα κενά του προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου με εθελοντική προσφορά εργασίας.
Η κρατική χρηματοδότηση μετατρέπεται πλέον σε συμπλήρωμα για την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού των Δήμων, ένα μέτρο που έφερε ο Καλλικράτης και συνεχίζει ο Κλεισθένης και πλέον ο κάθε Δήμος, όπως και ο δικός μας, παραμένει στη ζωή με το εργαλείο της αύξησης των εσόδων μέσω των δημοτικών τελών, της φορομπηξίας και των προστίμων.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ 2020 περιλαμβάνει:
Ως προς τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση μειώσεις που ισοσκελίζονται από αυξήσεις στα τέλη και τους φόρους.
Συγκεκριμένα: 
ΚΩΔ 06 ΕΣΟΔΑ από επιχορηγήσεις το 2019 ήταν 10.962.793 το  2020 είναι    10.717.000
ΚΩΔ 03 ΕΣΟΔΑ από ανταποδοτικά τέλη το 2019 ήταν 14.282.476 το 2020 γίνεται 14.303.300
ΚΩΔ 04 ΕΣΟΔΑ από δημοτικά τέλη το 2019 ήταν 2.004.700 το 2020  γίνεται 2.103.479
ΚΩΔ 12 Επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών το 2019 ήταν 68.376 το  2020 γίνεται  66.600 (αφορά δαπάνες για πυροπροστασία, αθλητισμό)

ΚΩΔ 13 Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες το 2019 ήταν 9.803.161 το 2020 γίνεται 8.497.977. Στον κωδικό αυτόν περιλαμβάνονται οι ΣΑΤΑ (επισκευή σχολικών κτιρίων) που παραμένει καθηλωμένος στα 257.250 ευρώ.

ΑΡΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020 ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ
Κατά 20 εκατομμύρια από κρατικές επιχορήγησεις
και κατά 17 εκατομμύρια από φόρους και τέλη
Πρόκειται για τη χειρότερη αναλογία σε βάρος των Δημοτών που έχει υπάρξει ποτέ!

Στα ΕΞΟΔΑ οι κωδικοί που προορίζονται για τις ανάγκες της πόλης παραμένουν καθηλωμένοι ή περικόβονται όπως:
δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση,
για καθαρισμό φρεατίων,
για  αναλώσιμα,
για προμήθεια σακών απορριμμάτων,
καύσιμα και λιπαντικά,
προμήθεια πετρελαίου,
προμήθεια οικοδομικών υλικών,
έκτακτες επιχορηγήσεις για σχολικές επιτροπές,
επισκευές, πλατειές, πάρκα, παιδότοποι, οδοστρώματα
για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων

Βλέπουμε ότι μετά από 10 χρόνια κατάρρευσης των υποδομών από τις πολιτικές ων μνημονίων, που οδήγησαν σε  διαλυμένες υπηρεσίες  τα πράγματα χειροτερεύουν.

Τη στιγμή που μιλάμε για κλιματική αλλαγή οι δαπάνες για πυροπροστασία, αντισεισμική θωράκιση αντιπλημμυρικά έργα περικόβονται. Στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη δεν υπάρχουν μηχανικοί να κάνουν αυτοψίες στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια (μάλιστα πρόσφατα ζητήθηκε από τους καθηγητές να κάνουν αυτοψία στα σχολεία). Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συντήρηση των σχολείων να είναι ελλιπής, να πέφτουν σοβάδες και να στάζουν ταβάνια, ενώ βασικά αναλώσιμα για την καθαριότητα των σχολείων να προμηθεύουν  χορηγοί.

Η λογική της Δημοτικής Αρχής για το τι είναι «ανάπτυξη» της πόλης είναι να προσελκύσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις και να παραδώσουμε γήπεδα και ελεύθερους χώρους στις ΠΑΕ. Αλήθεια ποια είναι η “ανάπτυξη” που έφερε στην πόλη μας η μεταφορά των υπηρεσιών της 2ης ΥΠΕ και του πρώην Υπουργείου Μετανάστευσης στο κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ που έγινε με τόσες τυμπανοκρουσίες από τη Δημοτική Αρχή;

Το κέντρο της πόλης παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τα έργα υποδομών αντί να δοθεί προτεραιότητα εκεί που πραγματικά στενάζει ο κόσμος στις γειτονιές και στα σχολεία. Η δημοτική αρχή  προγραμματίζει μια σειρά από έργα βιτρίνας στην πόλη, όπως το ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (OPENMALL)  που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, όταν αντίστοιχα το κονδύλι για την κοινωνική πολιτική και διανομή τροφίμων είναι μόλις 15.000 ευρώ, πιο κάτω από το κονδύλι για τα αδέσποτα που φτάνει τα 16.000 ευρώ.

Η κοινωνική πολιτική είναι ανύπαρκτη. Δεν  διαφαίνεται πουθενά μια πρόθεση αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα οποία υποφέρει ο κόσμος. Η ανάγκη για στέγαση και σίτιση των αστέγων, ντόπιων και μεταναστών -προσφύγων,  γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας των ΜΚΟ που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενες τη φτώχεια και την ανέχεια. Υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων ανακούφισης των φτωχών, των ανέργων και των ανασφάλιστων δημοτών. Ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας για τους τοξικοεξαρτημένους.
Η επιχορήγηση των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ, παραμένει καθηλωμένη τη στιγμή που πολλά παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Έτσι ένα μέτρο ανακούφισης των γυναικών που κατακτήθηκε μέσα από τους αγώνες του γυναικείου κινήματος της μεταπολίτευσης, αυτή τη στιγμή υποβαθμίζεται, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των γυναικών επιδεινώνοντας τις σεξιστικές διακρίσεις.   
Τα αθλητικά προγράμματα εξακολουθούν να είναι επί πληρωμή. Δημόσιοι αθλητικοί χώροι δεν υπάρχουν.
Βιβλιοθήκες, χώροι πολιτισμού, στέκια νεολαίας και εναλλακτικής έκφρασης και δημιουργίας είναι εξωτικό φρούτο. 

Το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής αρχής για όλα αυτά, είναι ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και ο Δήμος απλά κάνει την καλύτερη διαχείριση που μπορεί. Είναι συνυπεύθυνη όμως η Δημοτική Αρχή  από τη στιγμή που δεν διεκδικεί και δε λέει κουβέντα απέναντι στις πολιτικές  των κυβερνήσεων που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια,  για την κλοπή η οποία συντελείται με την παρακράτηση των χρωστούμενων ΚΑΠ και για την αύξησή, για τις ανάγκες πρόσληψης προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Αντίθετα αύξησε τα δημοτικά τέλη και μάλιστα με το επιχείρημα ότι «φόρος είναι και οι ΚΑΠ -φόρος είναι και τα δημοτικά τέλη».

Όμως τα δημοτικά τέλη είναι ένας ακόμα φόρος που έρχεται να επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια και συμβάλλει στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μαζί με τις μειώσεις των μισθών, τη γενική φορολογία, την ακρίβεια. Ο χαρακτήρα τους είναι οριζόντιος, με βάση τα τετραγωνικά και όχι με βάση εισοδηματικά κριτήρια των δημοτών ή των μικροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. 
Ταυτόχρονα ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση όχι μόνο του φόρου εισοδήματος των “νομικών προσώπων” (επιχειρήσεων) από το 28% στο 24%, αλλά και την περικοπή, από το 10% στο 5%, της φορολογίας των κερδών που μοιράζουν οι επιχειρήσεις στους “μετόχους”.
Άρα λοιπόν σε ένα άδικο φορολογικό σύστημα επιβαρύνουμε τους φτωχούς με ένα ακόμα άδικο φόρο όπως είναι τα δημοτικά τέλη
Μάλιστα μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, οι Δήμοι δεν γνωρίζουν ούτε το πραγματικό ύψος των τελών που πρέπει να εισπράξουν ούτε καν εάν θα τα εισπράξουν από τους ιδιώτες παρόχους.

Ο Δήμος Νίκαιας Ρέντη πληρώνει στο Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων ετήσια δόση πάνω από 2 εκατομμύρια με επιτόκιο 4,1%. Το ΤΠΚ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων αλλά κράτησε το επιτόκιο δανεισμού υψηλό,  που σημαίνει ότι τα λεφτά από το μόχθο των δημοτών  πηγαίνουν σε ένα ληστρικό επιτόκιο δανεισμού. Η μόνη λύση απέναντι σε αυτή την κλοπή είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά οι Δημοτικές αρχές δεν τολμούν καν να διεκδικήσουν κούρεμα ή ακόμα και μείωση του επιτοκίου, αφού ο βασικός υπεύθυνος για το δανεισμό των ΟΤΑ είναι το ίδιο το κράτος, που έχει φτάσει να παρακρατεί δισεκατομμύρια από τους πόρους που δεν αποδίδει στους ΟΤΑ. 
Γι' αυτό δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες:
Επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.
Κατάργηση δημοτικών τελών για την κατοικία.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) και  αναγκαίες υποδομές για προστασία του περιβάλλοντος. 
Διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία. 
Κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων.
Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας, δημοτικά ιατρεία, δομές σίτισης, στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης για ντόπιους και μετανάστες-πρόσφυγες.
Η ελπίδα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής βρίσκεται στους αγώνες του εργατικού κινήματος, που δίνει σκληρή μάχη για να μην περάσει καμιά από τις επιθέσεις αυτής της κυβέρνησηςκαι η αντικαπιταλιστική προοπτική αυτών των αγώνων.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του Χατζηδάκη σε ΔΕΗ, πετρέλαια και φυσικό αέριο, που συνοδεύονται με μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Ενάντια στο νέο ασφαλιστικό του Βρούτση που χαρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απειλή μαζικών απολύσεων στους δήμους, στα νοσοκομεία, σχολεία και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου, οι απεργοί στα Νοσοκομεία, στους Δήμους, οι φοιτητές με τις καταλήψεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι συμβασιούχοι των υπουργείων, οι απεργοί των τραπεζών, οι γυναίκες που διαδηλώνουν ενάντια στη σεξιστική βία, οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στους δρόμους, οι αντιφασίστες και οι αντιρατσιστές που στηρίζουν τους πρόσφυγες, ο κόσμος που αντιστέκεται στην περιβαλλοντική καταστροφή. 
Το δρόμο τον δείχνει η Γαλλία με την πιο μεγάλη πανεργατική απεργία των τελευταίων χρόνων, που συγκλονίζει κυβέρνηση και καπιταλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου