ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΡΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΡΕΝΤΗ για το 2019
(Τοποθέτηση της Ανταρσία στην Κοκκινιά στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/11)
Ο προϋπολογισμός 2019 του Δήμου Νίκαιας Ρέντη δεν είναι ξεκομμένος από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και είναι ένα παράδειγμα που δείχνει  πόσο ψεύτικο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι μπαίνουμε σε μεταμνημονιακή περίοδο, που η εποπτεία μπαίνει στο πλάι και οι δανειστές δεν θα έχουν πλέον τον πρώτο λόγο.

Ο προϋπολογισμός τους Δήμου και για τη νέα χρονιά είναι προσαρμοσμένος σε  μία πολιτική φτώχειας και σκληρής λιτότητας, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως απαιτούν οι δανειστές.

Αν ίσχυαν τα παραμύθια της κυβέρνησης θα έπρεπε η φωτεινή επιχορήγηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό να ήταν αυξημένη, προκειμένου να αποδοθούν πίσω στους δημότες οι ΚΑΠ, που προέρχονται κυρίως από τη φορολογία εισοδήματος και τους έκλεψαν όλες οι μνημονιακές  κυβερνήσεις για να αποδοθούν  υπέρ των δανειστών και των τραπεζιτών.                          

Φέτος η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ που είναι η μικρότερη χρηματοδότηση όλων των τελευταίων χρόνων. Η κρατική χρηματοδότηση μετατρέπεται πλέον σε συμπλήρωμα για την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού των Δήμων, ένα μέτρο που έφερε ο Καλλικράτης και συνεχίζει ο Κλεισθένης.

Στην Πραγματικότητα ο προϋπολογισμός ισοσκελίζεται με το εργαλείο της αύξησης των εσόδων μέσο των δημοτικών τελών, της φορομπηξίας και των προστίμων. Η Δήμοτική Αρχή περιορίζει τις λειτουργικές δαπάνες, συρρικνώνει την κοινωνική της πολιτική, στερώντας πολύτιμες υπηρεσίες από τους δημότες ή μετατατρέποντάς τες σε ανταποδοτικές. Ετσι το Κράτος σταδιακά αποσύρεται πλήρως από την χρηματοδότηση του δήμου, τη στιγμή που εισπράττει ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 βλέπουμε πως ότι κωδικός έχει να κάνει με κρατική επιχορήγηση πετσοκόβεται ή παραμένει καθηλωμένος, με αποτέλεσμα μόνο το 26% των εσόδων του Δήμου να προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση. Αντίθετα τα δημοτικά τέλη που αυξήθηκαν μέσα στην τετραετία παραμένουν αυξημένα, τα «έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 15%, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από πρόστιμα και παράβολα.

Οι ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ που αφορούν Πυροπροστασία, πολιτική προστασία, ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, που αφορούν αγορές κτιρίων -τεχνικών έργων, επισκευές, μελέτες και ειδικές δαπάνες  θα έπρεπε να παρουσιάζουν αύξηση για να πούμε ότι υπάρχει προοπτική τα λεφτά που έκλεψε το κράτος από τους ΟΤΑ να γυρίσουν πίσω, παραμένουν καθηλωμένα.   

Στα έξοδα ΕΞΟΔΑ χρήσης έχουμε μείωση κατά 1 εκατ. στις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού, άρα θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του προσωπικού του δήμου, λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αντικαθίσταται από μόνιμο προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και με το κονδύλι για τις αποδοχές εκτάκτων υπαλλήλων  (συμβασιούχοι-ωρομίσθιοι).

Όμως οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ (Δάνειο του Δήμου από Ταμείο Παρακαταθηκών ) αυξάνονται κατά 0,22%, με αποτέλεσμα ο Δήμος να ακουμπάει στο ΤΠΔ 2.200.000 το χρόνο. Έτσι τα λεφτά των Δημοτών μετατρέπονται σε τόκους και χρεολύσια. 

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συντήρηση των σχολείων να είναι ελλιπής, να πέφτουν σοβάδες και να στάζουν ταβάνια, τη συντήρηση και τις επισκευές των σχολείων να αναλαμβάνουν χορηγοί.

Η λειτουργία των υπηρεσιών και ειδικά της καθαριότητας βασίζεται όλο και περισσότερο σε 8μηνήτες του ΟΑΕΔ, που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο προσωπικό παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι Δημότες  κάθε τόσο καλούνται από τη δημοτική αρχή να καλύψουν τα κενά του προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου με εθελοντική προσφορά εργασίας.  

Η Κοινωνική Πολιτική είναι αναντίστοιχη με τις ανάγκες. Σε περίοδο που η φτώχεια και η ανεργία δεν έχει ξεπεραστεί, οι Δήμοι θα έπρεπε να ήταν αποκούμπι, για το φτωχό κόσμο και ειδικά για τη Νίκαια και το Ρέντη, όπου ο δείκτης της φτώχειας έχει ανέβει. Δέστε μόνο πόσες πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο φέτος. Η κοινωνική πολιτική αφήνεται σε ΜΚΟ που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενες τη φτώχεια και την ανέχεια των δημοτών.  Υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων ανακούφισης των φτωχών, των ανέργων και των ανασφάλιστων δημοτών. Ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας για τους τοξικοεξαρτημένους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια όπως αντιμετωπίστηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, που δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. 

Η επιχορήγηση του νομικού προσώπου, στη διοίκηση του οποίου ανήκουν οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, είναι στα ίδια ακριβώς νούμερα.  Παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, τα τροφεία δεν καταργούνται με αποτέλεσμα ένα μέτρο ανακούφισης των γυναικών που κατακτήθηκε μέσα από τους αγώνες του γυναικείου κινήματος της μεταπολίτευσης αυτή τη στιγμή να υποβαθμίζεται.

Τα αθλητικά προγράμματα εξακολουθούν να είναι επί πληρωμή.
Την ίδια στιγμή 74 δημόσια κτίρια του δήμου μπαίνουν στο Υπερταμείο, προκειμένου να ρευστοποιηθούν για τις ανάγκες τις εξυπηρέτησης του χρέους.   
Το  να μιλήσουμε για αλλαγή πορείας στο Δήμο της Νίκαιας για εμάς προϋποθέτει μία πολιτική σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης.  Για εμάς η λύση είναι η διαγραφή του χρέους, η σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών και φορολογία στους πλούσιους.
Μετά από τέσσερα χρόνια μαχών μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο θα συνεχίσουμε και στην απεργία στις  28/11 αλλά και στις δημοτικές εκλογές, ανοίγοντας τη συζήτηση με όλο τον κόσμο που αντιστέκεται για το πώς μπορούμε να τα πάρουμε όλα πίσω.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου