ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022 ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ, H ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΠΙΔΥΝΩΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΤΙΑΧΝEΙ MALL!

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022 ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ:

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ, H ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΠΙΔΥΝΩΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΤΙΑΧΝEΙ MALL!

 

Μετά από την αποκάλυψη της μελέτης του Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα, που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα η θνησιμότητα όσων δεν διασωληνώνονταν σε ΜΕΘ ήταν –και παραμένει– τεράστια, μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να πούμε ότι η πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών είναι δολοφονική. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, με φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους φίλους της και χάρισμα στους ιδιώτες μίας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών όπως της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής περίθαλψης, της ενέργειας, των επικουρικών συντάξεων, κ.α.

 Μέσα στο ίδιο πλαίσιο έχουμε φέτος τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 116δισ για τους δήμους, που πρόκειται να έχει τραγικές συνέπειες με δεδομένο ότι και πέρσι είχαμε διπλάσια περικοπή.

 

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας Ρέντη αποτυπώνει αυτά τα βασικά γνωρίσματα. Ακολουθεί την πολιτική της άγριας λιτότητας σε ότι αφορά τις κοινωνικές ανάγκες, της φορολόγησης των δημοτών, των προστίμων, των πανάκριβων ανταποδοτικών υπηρεσιών, του ελαχιστοποιημένου προσωπικού, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς.

 

Παρά τον καλπασμό της πανδημίας με τους νεκρούς να φτάνουν τους 70-80 καθημερινά και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και φέτος στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ξεκινάμε τη χρονιά με τον ΚΩΔΙΚΟ ΕΣΟΔΩΝ (1219.000-Εκτακτη επιχορήγηση ΥΠΕΣ για κάλυψη των αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του COVID -19) να είναι 0, όπως επίσης μηδενικός είναι και ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΣΟΔΩΝ (12190008- Επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΟΤΑ, λόγω μείωσης εσόδων εξαιτίας της πανδημίας), χωρίς πρόβλεψη για έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες των δημοτών και των εργαζομένων της πόλης.

 

Επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2022 αυξάνονται για άλλη μία χρονιά τα έσοδα που πρόκειται να μαζέψει ο Δήμος από τέλη και φόρους.

Κωδ.03 Έσοδα από Ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα

1. 2020: 14.255.794.000 ευρώ

2. 2021: 14.612.800 ευρώ

3. 2022 14.772.100 ευρω

 

Για άλλη μία χρονιά η αναλογία μεταξύ των ιδίων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κλπ.) λειτουργεί σε το βάρος των κατοίκων. Η κρατική επιχορήγηση καλύπτει μόνο το 28 % των εσόδων του Δήμου (το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για τη μισθοδοσία) ενώ το υπόλοιπο 72% των εσόδων καλύπτονται πλέον από φόρους και ανταποδοτικά τέλη, τα οποία καλείται να πληρώσει ο φτωχός κάτοικος αυτής της πόλης.

 

Την ίδια στιγμή το Τεχνικό Προγράμμα του 2022, αποκαλύπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας -Ρέντη απέχει πολύ από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας.

 

Ενδεικτικό του προσανατολισμού της δημοτικής Αρχής είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του Τεχνικού Προγράμματος πηγαίνει για αναπλάσεις -σε μπόλικο χρήμα δηλαδή για τους εργολάβους- (7εκατομ ανάπλαση 40 στρεμμάτων στο Ρέντη), για δημιουργία ποδηλατόδρομου (6 εκατομμύρια), για τη συντήρηση και ανακατασκευές γηπέδων των επαγγελματικών ομάδων, για υπαίθριο MALL γύρο από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ.

Έστω και αν δεν το κατονομάζουν με τον ίδιο τρόπο, η στρατηγική της δημοτικής αρχής δεν διαφέρει καθόλου από τον «μεγάλο περίπατο» του Μπακογιάννη στην Αθήνα. Μια τεράστια σπατάλη για να χρηματοδοτηθούν εμμέσως τα κέρδη των λίγων.

 

Ο «εξευγενισμός» του κέντρου της Νίκαιας με την δημιουργία του OPEN MALL και οι μεγαλόπνοες αναπλάσεις σημαίνουν ότι εκατομμύρια θα σπαταληθούν για να προχωρήσουν στρατηγικές επιλογές που ευνοούν μια ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας του real estate. Ενδεικτική είναι η πρόταση των Δημάρχων Νίκαιας και Πειραιά για δημιουργία σταθμού ΗΣΑΠ στο Ρέντη για τη διευκόλυνση των πελατών των πολυκαταστημάτων της περιοχής της Πειραιώς.

 

Αυτοί που πρόκειται να πληγούν άμεσα από μια τέτοια πολιτική είναι οι φτωχότεροι που θα δουν την αξία της γης, τα ενοίκια στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη να εκτοξεύονται. Οι κάτοικοι και οι μικροί επαγγελματίες στην ουσία εμμέσως θα εκδιωχθούν.

 

Την ίδια στιγμή εγγράφονται ψίχουλα στο τεχνικό πρόγραμμα για επισκευή-συντήρηση σχολικών κτιρίων, κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων, ανάπλαση παιδικών χαρών, καθαρισμό φρεατίων, έργα προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια, διαγράμμιση και συντήρηση οδοστρωμάτων, προμήθεια κάδων, μελέτες και έργα για πυροπροστασία και αντισεισμική προστασία.

 

Ενώ στο αίτημα που έχει καταγραφεί επίσημα από κατοίκους και φορείς της πόλης μας, για ανάπλαση και συντήρηση των εκατοντάδων προσφυγικών κτισμάτων που αποτελούν τμήμα της τεράστιας κληρονομιάς της πόλης, η πρόβλεψη είναι η ανάπλαση 2-3 από αυτά και για τα υπόλοιπα ας πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.

 

Για το 2022 στο τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται ούτε σεντ για τους απόκληρους της πόλης, για δομές και ξενώνες για τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τις κακοποιοημένες γυναίκες.

 

Η δημοτική αρχή Νίκαιας-Ρέντη από τη μία επιμένει να μη διεκδικεί πόρους από την κυβέρνηση και να μην ιεραρχεί τις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες ως προτεραιότητα και από την άλλη να χρησιμοποιεί το Τεχνικό Πρόγραμμα για να προχωράει η ιδιωτικοποίηση, την ώρα που συρρικνώνεται το προσωπικό του δήμου και οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος προς τους δημότες.. Για παράδειγμα ανακοινώθηκε η αντικατάσταση 10.000 λαμπτήρων στην πόλη σε βάθος 5ετιας, αλλά χωρίς να συνοδεύεται με υπαρκτό πλάνο πρόσληψης ή τουλάχιστον διεκδίκησης προσλήψεων ηλεκτρολόγων για την επόμενη 5ετια.

Συμφωνεί προφανώς η Δημοτική Αρχή στη λογική μιας ανάπτυξης για λίγους και με την κυβερνητική πολιτική που λέει ότι στις αντοχές τις οικονομίας δεν χωρούν έργα για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών. Αντίθετα, αυτές οι αντοχές περισσεύουν όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ή να διευκολυνθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις τους.

 

Οι ανάγκες όμως των κατοίκων και των εργαζομένων της Νίκαιας και του Ρέντη είναι εντελώς διαφορετικές.

 

Μπροστά στο κύμα των ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα διαβίωσης, στη δραματική αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να καταθέσει έναν προϋπολογισμό ανακούφισης για το λαϊκό εισόδημα.

Μέσα στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την έξαρση της πανδημίας, είναι απολύτως αναγκαίο να δοθούν κονδύλια για δωρεάν ΤΕΣΤ στους εργαζόμενους του Δήμου και σε όλους τους δημότες σε τακτική βάση, να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, να διευρυνθούν τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και της ενδοικογενειακής βίας, να ενισχυθούν τα δημοτικά ιατρεία, τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας που θα στηρίξουν τους άστεγους της πόλης μας, να ανακουφιστούν οι μικροεπαγγελματίες που επλήγησαν οικονομικά από τα απανωτά λοκντάουν με τα οποία η κυβέρνηση προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αντιμετωπίσει την πανδημία.

 

Αντίθετα η δημοτική Αρχή διατηρεί τα δημοτικά τέλη για μια ακόμη χρονιά στα ύψη, αρνείται επίμονα να προτείνει μια γενναία περικοπή των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους άπορους, τους φτωχότερους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑΜΕΑ κλπ.

Είναι απαράδεκτο σε μια πόλη 110.000 κατοίκων, που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, η κοινωνική πολιτική του Δήμου να περιορίζεται στη διανομή τροφίμων σε 150 ανθρώπους από το ΤΕΒΑ. Ούτε μπορεί η στρατηγική του Δήμου όσων αφορά την κοινωνική πολιτική να εξαρτάται από τις δράσεις του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

 

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

*Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα με πρώτη προτεραιότητα μελέτη και κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στον ΚΗΦΙΣΟ για την ανάσχεση των υδάτινων όγκων που κινδύνεψαν να πνίξουν την περιοχή του Ρέντη στην πρόσφατη κακοκαιρία Μπάλλος. Να καθαριστούν τα φρεάτια για να μην λιμνάζουν τα νερά στους δρόμους.

 

*Αύξηση των δαπανών για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, διαμόρφωση χώρων και αιθουσών για λιγότερα παιδιά μέσα στις τάξεις, για απολυμάνσεις σχολικών κτιρίων, αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, για μάσκες αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊο, κατάργηση των κοντέινερ όπου στεγάζονται τα νηπιαγωγεία.

 

*Έργα και δράσεις αντισεισμικής θωράκισης με διεκδίκηση κρατικών πόρων και άμεση προτεραιότητά στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

*Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσβάσιμες δωρεάν για όλους-Να επανέλθει το Πρόγραμμα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 

*Καθώς τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας και γενικότερα της βίας κατά των γυναικών πολλαπλασιάζονται απαιτούμε τη δημιουργία και στελέχωση συμβουλευτικού κέντρου υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, να βρεθεί χώρος και κονδύλια για να ανοίξουν ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων της έμφυλης βίας, όπου θα παρέχεται δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική, νομική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη στα θύματα.

 

Εν μέσω πανδημίας, είναι επείγον ο δήμος να αλλάξει ρότα και να βάλει τις κοινωνικές ανάγκες σε προτεραιότητα. Με πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες και απόδοση των χρωστούμενων από την κυβέρνηση.

 

Να διεκδικήσει αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από την κυβέρνηση, μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους που παλεύουν ενάντια σε αυτή τη δολοφονική πολιτική, για να μπουν οι ανάγκες της πλειοψηφίας πάνω από τα κέρδη.

Μετά από μία χρονιά δραματική, σημαδεμένης από τις τραγικές αποτυχίες του συστήματος να αντιμετωπίσει την πανδημία, η πάλη για την εργατική εναλλακτική είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Για άλλη μία χρονιά η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου